Jau no bērnības dzirdam vecākus sakām, ka dārzeņi noteikti ir jāēd, jo tie ir veselīgi. Protams, tā arī ir, taču, varam īpaši piedomāt pie tā, kas acīm veselīgāks un ar kādiem dārzeņiem savas acis varam īpaši palutināt. Luteīns un zeaksantīns ir divi lieliski antioksidanti, kas sastopami daudzos dārzeņos un ir vitāli svarīgi tādām acu struktūrām kā lēcai, tīklenei un jo sevišķi tās centrālajai daļai - makulai.
Luteīns un zeaksantīns – aizsargā acis
Luteīns un zeaksantīns aizsargā acis no augstas enerģijas gaismas viļņiem, kas diemžēl ir arī saules gaismas spektrā. Pētījumi rāda, ka cilvēkiem, kuri ikdienā lieto luteīnu saturošus pārtikas produktus, lēnāk attīstās tādas ar novecošanu saistītas acu slimības kā katarakta un makulas deģenerācija. Lai arī nav noteiktas luteīna un zeaksantīna vispārējās diennakts devas, Amerikas Optometristu Asociācija iesaka uzņemt 10mg luteīna un 2mg zeaksantīna katru dienu. Visvairāk luteīna ir kālī. Vienā tasītē rīvēta kāļa ir gandrīz 25 mg luteīna. Tas nozīmē, ka, ēdot pusdienas, tomāta šķēlītes vietā varam uzlikt ēdamkaroti rīvēta kāļa, un veselīgas acis ir garantētas! Vēl šīs labvēlīgās vielas ir arī spinātos (20,4mg), skābenēs (14,6mg) un rāceņos (12,2mg). Mazāk luteīna ir kukurūzā un brokoļos, taču pietiekami, lai pabarotu Jūsu acis ar tik nepieciešamo antioksidantu.
Luteīna un zeaksantīna “kokteilim” varam pievienot arī trešo antioksidantu- E vitamīnu, kas ir riekstos. Visvairāk E vitamīna ir diedzētos kviešos, kur 100 gramos diedzēto graudu ir 95 individuālās devas. Mums gan ikdienā nav nepieciešams vairāk par 25, tāpēc droši varam izvēlēties pēcpusdienas našķa vietā sauju mandeļu, lazdu riekstu vai saulespuķu sēklu.
Cinks – veselīgai nervu sistēmai
Arī cinks ir nepieciešams veselām acīm, jo tas rūpējas par nervu sistēmas pareizu darbību, kā arī ir iesaistīts acs pigmenta- melanīna veidošanos procesā. Šīs pigments pasargā acs tīkleni no nekontrolēti liela gaismas daudzuma. Tāpat arī tīklenes centrālajā daļā makulā cinka koncentrācija ir augsta, kas liecina par to, ka arī cinks mums ikdienā ir nepieciešams, lai redzētu labāk. Cinka pastiprināta uzņemšana ikdienā samazina risku attīstīties makulas deģenerācijai. Pieaugušam organismam būtu nepieciešams uzņemt 8-11mg cinka dienā, tāpēc, ja iespējams, varētu sevi palutināt ar 1 austeri (12mg), 200 gramiem liellopa gaļas (10.4mg) vai 400 gramiem omāra. Ja tomēr cūkgaļa Jums ir pieejamāka, tad jārēķinās ar gandrīz 500 gramiem dienā vai katru dienu jāizdzer 1 litrs jogurta.
Lai arī kādu Jūs izvēlētos savu ēdienkarti, noteikti paturiet atmiņā „acīm svarīgos” produktus, un pakāpeniski iekļaujiet tos savos ēšanas ieradumos. Katram no mums šķiet, ka esam vēl jauni un ar vecumu saistītās acs slimības vēl ir tālu, taču pilnveidojot uzturu mēs varam no tām izvairīties pavisam!